dec 282013
 
 28 december 2013  Add comments
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedInShare on Tumblr

Onze kamer zag helemaal blauw. Niet van de sangria, maar van het gourmetten en steengrillen. We zaten zo vol, we konden geen ‘pap’ meer zeggen, laat staan ‘stracciatella ijstaart’. Daarom besloten we eerst om alles netjes op te ruimen. Vaatwasser aan, tafel en stoelen weer op de oude plek,  en het blauw de kamer uit. We ploften neer op de bank. Onze gasten wilden graag een bepaald tv-programma zien op de zondagavond (durf de naam niet te noemen op dit blog). Dit was het ideale moment om de ijstaart tevoorschijn te toveren. Volgens mij lustten ze er wel pap van.

IJstaartDessert / 4 personen / bereidingstijd: 30 minuten exclusief vriestijd c.a. 4 uren

Ingredienten:

Voor het ijs:
250 ml slagroom, 200 ml volle yoghurt, 80 gram suiker, Zakje vanillesuiker, 30 gram pure chocolade (in stukjes), koekjes, 200 gram Italiaanse amorellikoekjes (o.a. bij Xenos)

Voor de bodem:
200 gram volkoren biscuitjes, 100 gram boter, 2 eetlepels honing.

Extra nodig:
Bewaarbak voor het ijs, mixer, springvorm ca. Ø 20 cm, bakpapier, mengkom.

Bereidingswijze:
Begin met het maken van het ijs. Doe de suiker, vanillesuiker en yoghurt samen in een kom en klop dit goed met de mixer tot de suiker helemaal is opgelost. Het mengsel moet er mooi glad uitzien, dus zonder suikerklontjes. Vervolgens klop je de slagroom tot een stevig mengsel. Hoe luchtiger de slagroom is, des te romiger en luchtiger wordt het ijs. Voeg nu de stukjes chocolade en de koekstukjes toe. Meng het geheel luchtig door elkaar met een spatel. Schep dan het yoghurt-suiker mengsel en de room voorzichtig en goed door elkaar heen. Het ijs kan nu in de bewaarbak. Stop het daarna in de vriezer. Haal de bak er elk half uur uit en klop het ijs dan helemaal goed door met een vork. Dit voorkomt de vorming van ijskristallen. Zet de bak na het kloppen weer terug in de vriezer. Herhaal dit net zo lang tot de ijs hard geworden is en er geen ijskristallen meer in zitten.

Maak ondertussen de bodem. Doe de biscuitjes in een plastic zak en maak ze fijn door er met een deegroller overheen te gaan zodat je kleine stukjes biscuit overhoud. Of voer je eigen geniale methode uit om de koekjes fijn te hakken. Bekleed de springvorm met het bakpapier. Smelt daarna de boter met de honing in een steelpannetje totdat de boter is gesmolten. Roer de boter en de honing goed door elkaar. Vermeng de boter en honing met de biscuitjes. Schep alles vervolgens in de springvorm. Druk plat met de achterkant van een lepel. Zet de springvorm in de diepvries en laat de bodem bevriezen.

Als het ijs klaar is, schep je dit in de springvorm. Het kan zijn dat het ijs iets te hard geworden is om netjes in de vorm te scheppen. Zet het dan even buiten de vriezer, zodat het wat makkelijker gaat.

Maak net voordat je de taart gaat serveren chocoladekrullen door met een scherp mesje langs de achterkant van een chocoladereep te schrapen. Strooi de krullen over de taart.

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>