feb 252014
 
 25 februari 2014  Add comments
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedInShare on Tumblr

Afgelopen weken heb ik verscheidene keren op de latten gestaan. In ons wonderschone buurland Duitsland. Wat houd ik van de Duitse taal, van de natuur, en van het Duitse eten. Ik bestelde een hamburger die groter bleek dan mijn hoofd. Ik bestelde currywurst & bratwurst met patat. Het enige verschil tussen de worsten was dat de ene worst onder de curry zat, en de ander niet. En dan die speckknödels mit krautsalat. Een echt Duits wintersportgerecht. Thuis maar direct uitgeprobeerd. Vaak worden knödels geserveerd in runderbouillon. Ik vond dat wat te zout worden, en heb het daarom zonder gedaan.

Speckknödel met krautsalat

Speckknödels

Ingrediënten:
250 gram casinobrood, 75 gram mager gerookt spek,1 eetlepel verse bieslook, ¾ l melk, 2 eetlepels fijngesneden prei, ½ fijngesneden ui, 3 eieren, een beetje olijfolie, zout, 2 el tarwebloem, 50 gram geraspte jong belegen kaas.

Bereidingswijze:
Begin met het bakken van de spek in een koekenpan. Voeg na enkele minuten de ui en de prei toe. Schep het uit de pan en laat het ca. 10 minuten afkoelen. Snijd vervolgens het brood blokjes. Doe ze in een ruime kom. Meng met het ui-spekmengsel. Voeg de melk en de eieren toe. Daarna de kruiden en de kaas. Roer alles goed door. Schep de bloem erbij. Meng alles nogmaals goed door elkaar. Laat het mengsel 30 minuten rusten.  En dan komt het echte werk. Stroop je mouwen op. Rol van het mengsel ballen ter grootte van een pinpongbal. Druk iets aan.

Breng in een grote pan water aan de kook, voor 3 kwart gevuld. Strooi het zout in het water. Draai het vuur laag. Pocheer de knödel in 15 minuten gaar. Laat het water niet koken, dan valt de knödel uit elkaar.

Duitse krautsalat

Ingrediënten:
1 kg witte kool (geen gesneden kool) , 1/2 rode paprika , ¼ winterpeen, 1 kleine ui

Dressing:
100 ml zonnebloemolie, 150 ml kruidenazijn of witte wijnazijn,150 ml suiker , 1/2 eetl zout, 1/2 eetl gladde mosterd, 1 eetlepel karwijzaad

Bereidingswijze:
Verwijder de buitenste bladen van de kool. Snijd de kool in stukken en verwijder de harde stronk in het midden van de kool. Schaaf de kool met een schaaf, of snijd met een scherp mes in dunne reepjes. Snijd de paprika in kleine blokjes. Rasp de winterpeen fijn. Snijd de ui fijn in dunne ringen.

Maak vervolgens de dressing. Bak het zaad in 2 minuten bruin in een droge koekenpan. Voeg de olie, azijn, suiker, zout en de mosterd toe. Giet de warme dressing over de salade en roer goed door. Laat de salade afkoelen buiten de koelkast. Indien het is afgekoeld, zet het dan in de koelkast.

Maak de salade een dag van tevoren, zodat de smaken goed intrekken. Roer regelmatig door.

Guten Appetit !

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>