aug 262013
 
 26 augustus 2013  Add comments
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedInShare on Tumblr

Oh wat ik ben ik in mijn nopjes met mijn nieuwe Chocoladeboek. Van het weekend heb ik meteen een receptje geprobeerd en er zullen nog vele volgen. Niet alleen omdat het resultaat heerlijk was, maar ook erg leuk om klaar te maken.

RumtruffelsBereidingstijd: 1 uur / Wachttijd ca. 1,5 uur / Aantal: ca. 20 stuks / Geïnspireerd door ‘Het grote larousse Chocoladeboek’.

Ingredienten:

Voor de chocoladerumganache:
170 gr pure chocolade, 1,5 dl room, 15 gr zachte boter, 1 koffielepel rum.

Voor de omhulling:
500 gr pure chocolade, 100 gr ongezoete cacaopoeder

Bereidingswijze:
Bekleed een bakplaat met een vel bakpapier.

De chocolade-rumganache:
Hak de chocolade fijn met een goed hakmes en doe de stukjes in een kom. Breng de room zachtjes aan de kook in een pannetje en schenk dit bij de gehakte chocolade. Laat het geheel even smelten, roer het geheel daarna goed door elkaar met een pollepel. Voeg vervolgens de zachte boter toe en de rum. Zet deze ganache in de koelkast, totdat hij wat dikker is en je er makkelijk bolletjes mee kan spuiten. In het boek stond 30 minuten, maar toen ik dit maakte was het erg warm, waardoor de ganache nog erg vloeibaar was. Daarom moest ik het mengsel ca. 1,5 uur in de koelkast zetten. Roer de koude ganache voorzichtig door met een spatel en doe deze in een spuitzak met een gladde spuitmond. Vorm kleine bolletjes op de bakplaat en zet de plaat 20 minuten in de koelkast. Trek dan plastic handschoenen aan en maak de bolletjes met de handen mooi rond. Zet de bolletjes tot gebruik in de koelkast.

De omhulling:
Tempereer de pure chocolade op de volgende wijze om de chocolade mooi te laten kristalliseren. Hak de pure chocolade grof. Smelt twee derde ervan au bain-marie tot 45 °C op de kookthermometer. De schaal mag het water niet raken ! Haal de chocolade bij deze temperatuur uit de bain-marie. Voeg het resterende derde deel toe en blijf daarbij goed roeren tot de chocolade is afgekoeld naar 27 °C.  Verwarm de chocolade dan opnieuw au bain-marie en al roerend tot 32 °C.

Doe de cacao in een diep groot bord. Doop de ganachebolletjes met behulp van een vork een voor een in de getempereerde chocolade, schud daarna de overtollige chocolade voorzichtig eraf. Rol de bolletjes vervolgens door de cacao met 2 kleine lepels en laat 30 minuten opstijven bij kamertemperatuur (of als het erg warm is binnen, in de koelkast). Schud de hard geworden truffels in een zeer fijne zeef om de overtollige cacao kwijt te raken.
Tip: bewaar ze in een luchtdicht afsluitbare trommel op een koele plaats (macimaal 12 °C). en eet de truffels binnen twee weken op. Let op: zeer verslavend !

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>