dec 302013
 
 30 december 2013  Add comments
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedInShare on Tumblr

Rond oudejaarsdag gingen we altijd naar mijn oma. Ze bakte dan knieperties. Met zo’n ouderwets oranje kniepertiesijzer. Ze bakte de meesten plat (voor het oude jaar) en sommige rolde ze op (nieuwjaarsrolletjes, voor het nieuwe jaar). Dit deed ze dan met de vingers, wat ik ook heb geprobeerd, maar niet lang heb volgehouden. Veel te heet !! Ik heb het met 2 mesjes gedaan. De laatste jaren bakte ze niet meer, ze was toen al in de negentig. Ik vond het toen een goed moment om de traditie voort te zetten. Niet met dat ouderwetse apparaat, ik kocht een nieuwe. Dit is het originele recept van mijn oma.

KniepertiesVoor ca. 80 knieperties / Bereidingstijd 30 minuten voor het beslag, 1,5 uren baktijd

Benodigde ingrediënten:
1 pond patentbloem
250 gram margarine
1 dik ei
1 pond suiker
1 zakje vanillesuiker
water

Extra: knieperties-ijzer

Beslag maken:
Doe de suiker in een hapjespan. Schenk er zoveel water bij zodat de suiker net onder water staat (ik gebruikte 4-5 eetlepels).  Vervolgens voeg je de boter erbij. Dit alles laat je op een laag vuurtje smelten, onder regelmatig roeren. Als het goed gesmolten is, laat je het afkoelen.  Voeg het ei erbij. Zeef de bloem er beetje bij beetje bij. Goed roeren, zodat er geen klontjes in komen. Het beslag moet niet te dik zijn, voeg zo nodig nog wat water toe.

Bak in de knieperties-ijzer de knieperties. Ik zelf gebruik 1 kleine eetlepel voor 1 kniepertie, op standje 3. Wanneer het lampje uit is, is het kniepertie klaar.

Heel veel succes bij het bakken.

  2 Responses to “Knieperties”

 1. Hallo,

  waar koop ik een goede kniepertjes ijzer !
  Alvast bedankt,
  Tijger

  • Hallo Tijger,

   Ik gebruik al jaren de Cloer 261. Deze kun je kopen bij o.a. Scheer & Foppen, Bol.com, EP en Megapool.
   Succes met de zoektocht en als je er aan toe bent, het maken van knieperties !

   Groeten Kookarchief.

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>