okt 212013
 
 21 oktober 2013  Add comments
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedInShare on Tumblr

Hierbij verklaar ik het jachtseizoen voor geopend ;-). Deze week een culinair experiment die in goede aarde is gevallen bij mijn tafelgenoten. Probeer ook eens deze stevige Fusion-jachtschotel. Vooral heerlijk na intensieve bezigheden.

Jachtschotel hete bliksem 14 personen / hoofdgerecht / wachttijd: ca. 3 uur / bereidingstijd: ca. 3 uur

Ingrediënten:

Voor de jachtschotel
2 kilo kruimige aardappelen, 200 ml melk, 3 grote appels (goudreinetten), 2 grote uien, 3 eetl paneermeel, 50 gram boter of margarine, snufje nootmuskaat.

Voor de indische speklapjes
4 ongekruide speklappen

Marinade:
8 eetlepels ketjap manis, 3 eetlepels gembersiroop, 2 teentjes knoflook, 2 theelepels ketoembar (korianderzaad), 2 theelepels djinten (komijnzaad), voor de liefhebber een mespuntje sambal oelek.

Bereidingswijze:
Allereerst maak je de marinade. Voeg hiervoor alle ingrediënten in een kom en roer goed door elkaar. Snijd de speklappen in stukken en doe dit bij de marinade. Verwen de speklappen met de marinade door ze minstens 2 uur in de koelkast te laten badderen.
Schil ondertussen de aardappels, snijd ze in stukken en kook ze gaar in water en een snufje zout. Schil de appels, haal het klokkenhuis eruit en snijd ze in blokjes. Pel de uien en snijd ze grof.
Haal de speklappen na minstens2 uren uit de koelkast. Doe wat boter in een braadpan, braad het vlees aan, voeg de uien toe, en laat de speklappen samen met de marinade ca. 2 uren zachtjes stoven. Indien er na verloop van tijd wat te weinig vocht in de pan zit, vul je dit aan met een scheutje ketjap.
Wanneer de aardappelen gaar zijn, giet je ze af. Voeg melk en 50 gr boter toe. Roer tot er een gladde puree ontstaat. Breng dit op smaak met zout en peper.
Bak kort de appelblokjes totdat ze wat zachter worden.
Vet een ovenschaal in. Schep er eerst een laag puree in. Daarna de helft van de appels. Bovenop de appels al het vlees met de ui. (Gooi de marinade niet weg). Daar weer bovenop de resterende appels en als laatste de puree. Strooi paneermeel over de bovenste laag en doe dit in de oven gedurende 45 minten op 175 graden.
Verwarm ondertussen de marinade, doe er wat water en desnoods nog wat ketjap bij. Serveer dit als jus bij de jachtschotel.

  5 Responses to “Jachtschotel hete bliksem met indische speklapjes”

  1. Hoi! Ziet er lekker uit!
    Hoeveel uien heb je gebruikt? Staat niet bij de ingredienten, maar wel in de beschrijving.

  2. Hey, ik heb het vorige week gemaakt en het was echt superlekker! Bedankt!

  3. Heerlijk kan ook met peen en uien stampot denk ik en de marinade ga ik ook gebruiken voor
    spare ribs kippenpoten en kipfilet.

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>