feb 252014
 
 25 februari 2014  No Responses »
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedInShare on Tumblr

Afgelopen weken heb ik verscheidene keren op de latten gestaan. In ons wonderschone buurland Duitsland. Wat houd ik van de Duitse taal, van de natuur, en van het Duitse eten. Ik bestelde een hamburger die groter bleek dan mijn hoofd. Ik bestelde currywurst & bratwurst met patat. Het enige verschil tussen de worsten was dat de ene worst onder de curry zat, en de ander niet. En dan die speckknödels mit krautsalat. Een echt Duits wintersportgerecht. Thuis maar direct uitgeprobeerd. Vaak worden knödels geserveerd in runderbouillon. Ik vond dat wat te zout worden, en heb het daarom zonder gedaan.

Speckknödel met krautsalat

Speckknödels

Ingrediënten:
250 gram casinobrood, 75 gram mager gerookt spek,1 eetlepel verse bieslook, ¾ l melk, 2 eetlepels fijngesneden prei, ½ fijngesneden ui, 3 eieren, een beetje olijfolie, zout, 2 el tarwebloem, 50 gram geraspte jong belegen kaas.

Bereidingswijze:
Begin met het bakken van de spek in een koekenpan. Voeg na enkele minuten de ui en de prei toe. Schep het uit de pan en laat het ca. 10 minuten afkoelen. Snijd vervolgens het brood blokjes. Doe ze in een ruime kom. Meng met het ui-spekmengsel. Voeg de melk en de eieren toe. Daarna de kruiden en de kaas. Roer alles goed door. Schep de bloem erbij. Meng alles nogmaals goed door elkaar. Laat het mengsel 30 minuten rusten.  En dan komt het echte werk. Stroop je mouwen op. Rol van het mengsel ballen ter grootte van een pinpongbal. Druk iets aan.

Breng in een grote pan water aan de kook, voor 3 kwart gevuld. Strooi het zout in het water. Draai het vuur laag. Pocheer de knödel in 15 minuten gaar. Laat het water niet koken, dan valt de knödel uit elkaar.

Duitse krautsalat

Ingrediënten:
1 kg witte kool (geen gesneden kool) , 1/2 rode paprika , ¼ winterpeen, 1 kleine ui

Dressing:
100 ml zonnebloemolie, 150 ml kruidenazijn of witte wijnazijn,150 ml suiker , 1/2 eetl zout, 1/2 eetl gladde mosterd, 1 eetlepel karwijzaad

Bereidingswijze:
Verwijder de buitenste bladen van de kool. Snijd de kool in stukken en verwijder de harde stronk in het midden van de kool. Schaaf de kool met een schaaf, of snijd met een scherp mes in dunne reepjes. Snijd de paprika in kleine blokjes. Rasp de winterpeen fijn. Snijd de ui fijn in dunne ringen.

Maak vervolgens de dressing. Bak het zaad in 2 minuten bruin in een droge koekenpan. Voeg de olie, azijn, suiker, zout en de mosterd toe. Giet de warme dressing over de salade en roer goed door. Laat de salade afkoelen buiten de koelkast. Indien het is afgekoeld, zet het dan in de koelkast.

Maak de salade een dag van tevoren, zodat de smaken goed intrekken. Roer regelmatig door.

Guten Appetit !

jan 212014
 
 21 januari 2014  No Responses »
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedInShare on Tumblr

Voor een snelle hap én voor de lekkere trek heb ik een ideaal broodje. Ik ben dol op warme appels en experimenteer er graag mee: van hoofdgerechten, taarten tot toetjes. Dit broodje is erg simpel om te maken. Ikzelf ben allergisch voor veel notensoorten, maar gelukkig niet voor pecan- en cashewnoten. Probeer gerust eens andere noten uit.

Appel-maple broodjeVoorbereidingstijd: 15 minuten / Oventijd: 15-20 minuten / Voor 6 broodjes

Ingredienten:
6 plakjes bladerdeeg (roomboter), 3 zoetzure appels, 3 eetlepels maple syrup*, 2 eetlepels bruine basterdsuiker, 2 eetlepels kaneel, 25 gram noten (ik gebruikte pecannoten en cashewnoten).

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien. Schil de appels en snijd in dunne plakjes. Meng ze in een kom samen met de kaneel, suiker en de maple syrup en de noten. Vouw 2 zijkanten van de bladerdeeg om en druk aan. Leg het appelmengsel erop. Bak de broodjes 15-20 minuten in de oven.

*Maple syrup wordt ook wel ahornsyrup genoemd, en gemaakt van het sap van de esdoornboom. Het is te verkrijgen bij de betere supermarkten.

jan 132014
 
 13 januari 2014  No Responses »
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedInShare on Tumblr

Leeswaarschuwing: deze pannen zijn zeer verslavend. Ik ben zo blij met mijn koekenpannen. Ik dacht, dit is wel een review waard op dit blog. De pannen die ik gebruik voor het bakken zijn van DeBuyer.  Deze week heb ik weer een nieuwe aangeschaft, een Ø 24 cm.

De buyer koekenpan

Deze stalen pan (zonder anti-aanbaklaag) ligt fijn in de hand, maar is wel zwaar ten opzichte van bijvoorbeeld teflon of keramische pannen. En hij heeft wat gebruiksaanwijzing nodig. Maar verder is het zo’n heerlijke pan. Hij bakt niet aan, kan zeer hoge temperaturen aan, en is snel heet. Ideaal voor bijvoorbeeld een biefstukje. En het eten smaakt ook lekkerder, natuurlijker. Een echte aanrader voor de hobbykok. En oja, de pannen worden vrij snel bruin. Probeer dit niet tegen te gaan, want  hoe bruiner / gebruikter de pan, hoe beter hij bakt ! Geschikt voor gas, keramisch, elektrisch en inductie.

Eerste gebruik:
Voor het eerste gebruik moet je hem inbranden. Zet voordat je begint alvast de afzuiging op standje ‘maximaal’, want het gaat enorm walmen.  De afwerklaag van bijenwas moet worden verwijderd. Dit doe je door de pan te wassen met zeer heet water. Vervolgens maak je de pan goed droog met keukenpapier. Daarna giet je de bodem over met olie en laat je het koken. Zorg ervoor dat er echt geen water meer in de pan zit, anders gaat het onwijs spetteren, de hele keuken zit er dan onder. Laat het ca. 5 minuten koken en giet daarna de olie af en droog met keukenpapier. De pan is nu klaar voor gebruik.

Onderhoud:
Maak de pan NIET schoon met afwasmiddel en stop hem niet in de vaatwasser. Dit om de eigenschappen van de pan te beschermen. Spoel de pan met zeer heet water af om de bakresten te verwijderen. Ik ga er altijd even met de afwasborstel (dus zonder afwasmiddel) door. Daarna droog je de pan onmiddelijk met keukenpapier en smeer je hem licht in met olie, om roestvorming te voorkomen.

Mochten de bakresten niet verdwijnen, dan kun je het volgende doen: grof zout verwarmen in de pan gedurende 1,5 minuut op hoog vuur. Daarna afdrogen met keukenpapier. En weer licht insmeren.

 

dec 302013
 
 30 december 2013  2 Responses »
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedInShare on Tumblr

Rond oudejaarsdag gingen we altijd naar mijn oma. Ze bakte dan knieperties. Met zo’n ouderwets oranje kniepertiesijzer. Ze bakte de meesten plat (voor het oude jaar) en sommige rolde ze op (nieuwjaarsrolletjes, voor het nieuwe jaar). Dit deed ze dan met de vingers, wat ik ook heb geprobeerd, maar niet lang heb volgehouden. Veel te heet !! Ik heb het met 2 mesjes gedaan. De laatste jaren bakte ze niet meer, ze was toen al in de negentig. Ik vond het toen een goed moment om de traditie voort te zetten. Niet met dat ouderwetse apparaat, ik kocht een nieuwe. Dit is het originele recept van mijn oma.

KniepertiesVoor ca. 80 knieperties / Bereidingstijd 30 minuten voor het beslag, 1,5 uren baktijd

Benodigde ingrediënten:
1 pond patentbloem
250 gram margarine
1 dik ei
1 pond suiker
1 zakje vanillesuiker
water

Extra: knieperties-ijzer

Beslag maken:
Doe de suiker in een hapjespan. Schenk er zoveel water bij zodat de suiker net onder water staat (ik gebruikte 4-5 eetlepels).  Vervolgens voeg je de boter erbij. Dit alles laat je op een laag vuurtje smelten, onder regelmatig roeren. Als het goed gesmolten is, laat je het afkoelen.  Voeg het ei erbij. Zeef de bloem er beetje bij beetje bij. Goed roeren, zodat er geen klontjes in komen. Het beslag moet niet te dik zijn, voeg zo nodig nog wat water toe.

Bak in de knieperties-ijzer de knieperties. Ik zelf gebruik 1 kleine eetlepel voor 1 kniepertie, op standje 3. Wanneer het lampje uit is, is het kniepertie klaar.

Heel veel succes bij het bakken.

dec 012013
 
 1 december 2013  No Responses »
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedInShare on Tumblr

Toen we een aantal jaren geleden op Bali waren, lokte ik mijn man mee naar de KFC, om daar een basket drumsticks naar binnen te werken. Heerlijk om ze met de hand te pakken en als Fred Flinstone naar binnen te werken. Ik denk dat mijn man zich voor mij schaamde, want hij zei: hier trap ik geen volgende keer in. Gelukkig is zijn geheugen niet al te best, want een aantal jaren later zaten we weer bij een KFC, ik denk in Israël. En weer bestelde ik zo’n basket.

Drumsticks kan ik moeilijk weerstaan. Meestal smeer ik ze in met een dry rub of leg ze een lichtpittige Aziatische marinade. Deze keer probeerde ik iets anders uit. Voor de zoetekauw.

Sweet sticky drumsticks4 personen / hoofdgerecht / bereidingstijd: 15 minuten/ marinade-tijd: 3 uurtjes / oventijd: 45 minuten

Ingrediënten:
8 mooie drumsticks, 125 ml ketchup, 60 ml honing, 60 ml  balsamico azijn, 2 eetlepels bruine suiker, 1 eetlepel soja saus, 2 tenen knoflook.

Bereidingswijze:
Meng alle bovenstaande ingrediënten in een grote kom, behalve de drumsticks. Snijd oneffenheden, zoals kleine botjes, uitsteeksels van de drumsticks af.  Voeg dan de drumsticks bij de marinade en laat het minstens 3 uren marineren in de koelkast.

Verwarm de oven op 200 graden Celsius. Bak vervolgens de drumsticks rondom bruin. Leg de drumsticks in een ovenschaal, schenk er wat marinade bij. Laat de drumsticks in 45 minuten gaar worden op 200 graden Celsius. Verwarm ondertussen de overgebleven marinade in een sauspan. Schenk dit bij het serveren over de drumsticks.

Lekker met aardappelpuree en groenten